Ο Πεδιαίος μετατρέπεται σε πράσινο άξονα ζωής

Share to:

Με όραμα να αποτελέσει ο Πεδιαίος ποταμός -μαζί με τις προτεινόμενες δράσεις- πηγή έμπνευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός του αστικού γραμμικού πάρκου Πεδιαίου. Ο Πεδιαίος θα αποτελέσει τον «πράσινο» άξονα πάνω στον οποία θα βασιστεί η ανάπτυξη των δήμων Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου και θα αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του έργου παρουσιάστηκε, στις 30 Μαΐου 2022, στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή και σε λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, από τους δήμους Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου, στα γραφεία του Δήμου Στροβόλου. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκε η σημασία της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου άξονα που θα διασχίζει και θα συνδέει την πόλη. Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα εντός του αστικού ιστού και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα του γραμμικού πάρκου Πεδιαίου. Παράλληλα, το έργο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή μεθόδων όπως οι λύσεις βασισμένες στη φύση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καινοτόμων λύσεων, αλλά και μέσω της κατάλληλης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Ο αρχικός προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα €26,8 εκατ., με τους τρεις δήμους να στοχεύουν να επενδύσουν ένα ποσό της τάξεως των €11 εκατ., για την πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να αρχίσει με την ολοκλήρωση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και των λοιπών σχετικών μελετών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2023. 

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των έξι δήμων της αστικής Λευκωσίας (δηλ. των δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. 

Τα επόμενα βήματα αφορούν την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων, την εξασφάλιση απαιτούμενων αδειών, την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού, την προκήρυξη διαγωνισμού για υλοποίηση ανά φάσεις και την υπογραφή κατασκευαστικών συμβολαίων.

Η διάρκεια των κατασκευαστικών έργων αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 και να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2027. Η περιοχή μελέτης του έργου καλύπτει έκταση 11,2 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 5,1 χιλιόμετρα αποτελούν νέα πορεία. Προτείνεται η κατασκευή 14 νέων γεφυρών.

Σήμερα ο πεζόδρομος – ποδηλατοδρόμος στον Πεδιαίο ποταμό (Γραμμικό Πάρκο) είναι ο μεγαλύτερος στο νησί και εκτείνεται από το Δήμο Λευκωσίας, στους δήμους Στροβόλου και Λακατάμιας. Συνολικά 190.000τ.μ. αποτελούν νέες φυτεύσεις, ενώ θα εγκατασταθεί νέο δίκτυο φωτισμού LMS και πέραν των 500 έξυπνων αισθητήρων. Ανά 400 μέτρα θα τοποθετηθεί νέο δίκτυο κάδων ανακύκλωσης και ανά 1χλμ νέα σημεία πληροφόρησης. Σε αρχή και τέλος θα τοποθετηθούν πινακίδα αφής. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή οκτώ νέων χώρων στάθμευσης και ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η κατασκευή επτά νέων δημοσίων τουαλετών, 8 νέα bike hubs, 12 νέα περίπτερα και αναψυκτήρια. 

Επίσης θα δημιουργηθούν μία παιδική χαρά adventure playground, τέσσερα νέα energy playground και πέντε nature playground. Η δημιουργία παιδικής χαράς με χαρακτήρα περιπέτειας (adventure), προτείνεται να κατασκευαστεί με φυσικά υλικά (ξύλο, σχοινί) και δυνατότητα ανάβασης, ούτως ώστε ο χρήστης να έχει το αίσθημα ότι βρίσκεται ανάμεσα στα δέντρα. Ο σκοπός της δημιουργίας του energy playground είναι να δοθεί το κίνητρο και η ευκαιρία στα παιδιά για παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο ανακαλύπτοντας το παραδοσιακό παιχνίδι σε παιδότοπο με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του. Τα παιδιά μαθαίνουν πως η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Ο σκοπός του nature playground είναι η δημιουργία παιδικής χαράς με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της μάθησης στην παιδική ηλικία. Προτείνονται παιχνίδια με φυσικά υλικά (ξύλο, σχοινί).

Προβλέπεται ακόμα η κατασκευή 12 solar pavement και δύο Kinetic pavement. Ο σκοπός του solar pavement είναι η παροχή έξυπνων λύσεων. Με τον τρόπο αυτό μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύονται στη βιώσιμη ενέργεια. Στόχος είναι να παράγεται ενέργεια για street devices, mobile charges, EV charger or streetlights. Τοποθετείται σε όλες τις δημόσιες τουαλέτες, στο Περιβαλλοντικό κέντρο, στην κεντρική πλατεία Λακατάμιας και στο σημείο φόρτισης ηλ. οχημάτων. Το Kinetic pavement μετατρέπει κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Τοποθετείται στην περιοχή Π11 Λίμνη Μαγκλή και Π13 Λακατάμια Α.

Στους σχεδιασμούς υπάρχουν ακόμα δύο νέα υπαίθρια αμφιθέατρα, τέσσερα νέα γήπεδα, δύο νέα πάρκα ποδηλάτου, ένα νέο πάρκο σκύλων, δύο νέοι χώροι υπαίθριας έκθεσης τέχνης, ένα νέο περιβαλλοντικό κέντρο, ένα νέο κέντρο διαχείρισης κρίσεως, δύο νέες κεντρικές πλατείες, τέσσερις νέοι θεραπευτικοί κήποι και επτά νέα σημεία αναπαραγωγής μέλισσας και πεταλούδας. 

_________________

Ο Πεδιαίος μετατρέπεται σε πράσινο άξονα ζωής

30 Μαΐου 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ