Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020

Τίτλος Έργου: Mediterranean Interregional Electromobility Networks for intermodal and interurban low carbon transport systems

Ακρωνύμιο: EnerNETMob

ΤΑΜΕΙΟ:

INTERREG MED

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:

Προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακής απόδοσης σε συγκεκριμένα εδάφη της MED: πόλεις, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Αύξηση της ικανότητας χρήσης των υφιστάμενων συστημάτων μεταφορών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και πολυτροπικές συνδέσεις μεταξύ αυτών.

Συνοπτική περιγραφή Έργου

Το EnerNETMob στοχεύει να συντάξει, να δοκιμάσει και να βελτιώσει τα «Σχέδια Βιώσιμης Ηλεκτροκίνησης» σύμφωνα με κοινά πρότυπα και πολιτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα «Διαπεριφερειακό Δίκτυο Ηλεκτροκίνησης» που διασχίζει πόλεις όλης της περιοχής Interreg MED. Το έργο προωθεί τη χρήση υπηρεσιών κινητικότητας κοινής  χρήσης (shared mobility) και τη πολυτροπικότητα μεταφορικών μέσων ξηράς-θάλασσας χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά οχήματα,  εφαρμόζοντας υπεραστικά και διαπεριφερειακά πιλοτικά δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EVSE) που δύναται να συν-τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 5,74 εκατομμύρια Ευρώ και , καταμερίζεται σε 15 Εταίρους από 12 χώρες. Ο προϋπολογισμός της Κύπρου ανέρχεται στα 434.400 Ευρώ.

Στα πλαίσια του Έργου εφαρμόζονται οι πιο κάτω τρεις πιλοτικές δράσεις:

    1. Συνδυασμένες θαλάσσιες-οδικές μεταφορές: Το πιλοτικό πρόγραμμα 1 στοχεύει σε δοκιμές για βελτιστοποίηση της απόδοσης σε χιλιόμετρα των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων που συνδυάζονται με  τα θαλάσσια μέσα. Το πιλοτικό περιλαμβάνει 9 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 5 ηλεκτρικά οχήματα στις ακόλουθες χώρες: Μάλτα, Αλβανία, Ελλάδα (Θεσσαλία), Κροατία (Κομητεία Primorje και Gorski Cotar), Μαυροβούνιο (Λιμάνι Μπαρ).

 

2. Υπηρεσίες Κινητικότητας Κοινής Χρήσης (shared mobility): Το πιλοτικό πρόγραμμα 2 στοχεύει σε δοκιμές για μετακίνηση με ηλεκτροκίνηση με  συστήματα αυτοκινήτων κοινής χρήσης και ποδηλάτων κοινής χρήσης με δυνατότητα συν-τροφοδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πιλοτικό περιλαμβάνει 15 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, 5 ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρικά ποδήλατα στις ακόλουθες χώρες: Κύπρος (Λευκωσία), Σλοβενία (Goriska), Ελλάδα (Πελοπόννησος), Ιταλία (Ragusa)

3. Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (citylogistics): Το πιλοτικό πρόγραμμα 3 στοχεύει σε δοκιμές για μεταφορά εφοδιαστικών υλικών στο τελευταίο μίλι με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου για τις αγροδιατροφικές αλυσίδες. Το πιλοτικό περιλαμβάνει 4 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, 3 ηλεκτρικά οχήματα και 3  ηλεκτρικά ποδήλατα τύπου e- cargo bikes στις ακόλουθες χώρες: Γαλλία (Bouche-du-Rhone), Ιταλία (Παλέρμο), Πορτογαλία (Arrabida).

 

Το Έργο ξεκίνησε στις 01/02/2018 και ολοκληρώθηκε στις 30/4/2022 με το Τμήμα Δημοσίων Έργων της  Κύπρου να σημειώνει 80% απορρόφηση κονδυλιού, εγκαθιστώντας 3 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, 4 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων με 12 ποδήλατα και εντάσσοντας ένα ηλεκτρικό όχημα στον υπηρεσιακού του στόλο.

Κύρια Παραδοτέα/Εργαλεία Έργου:

    • Η ετοιμασία του «Πλαισίου Πολιτικής και Κανονισμών της ΕΕ για την Ηλεκτροκίνηση» το οποίο αποτελεί ολοκληρωμένη έκθεση των πολιτικών και κανονισμών/οδηγιών της Ε.Ε. και της εφαρμογής τους σε εθνικό επίπεδο. Το έγγραφο συνοψίζει τα αποτελέσματα της τοπικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από κάθε εταίρο στη χώρα/περιφέρειά του και αποτελείται από 15 εθνικές και τοπικές εκθέσεις που συντάσσονται από κάθε εμπλεκόμενο εταίρο σύμφωνα με ένα κοινό πλαίσιο και κοινά θέματα.

Σκοπός είναι η σύγκριση του νομικού πλαισίου των πολιτικών που εφαρμόζουν τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, προκειμένου να αναπτυχθεί το σημείο αναφοράς για τις κατευθυντήριες γραμμές και τα τεχνικά πρότυπα που πρέπει να υιοθετηθούν για την υλοποίηση του Μεσογειακού Διαπεριφερειακού Δικτύου Ηλεκτροκίνησης και των συνδεδεμένων Δικτύων Υποδομών Μικρής Κλίμακας.

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

    • Η ετοιμασία «Ανάλυσης Τοπικού Πλαισίου για την Ηλεκτροκίνηση και τον Ενεργειακό Εφοδιασμό» η οποία περιλαμβάνει:

– την τρέχουσα κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης μεταφορών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες/περιφέρειες, με έμφαση στις υπεραστικές μετακινήσεις και στην ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης με πολυτροπικούς τερματικούς σταθμούς

– όπου είναι δυνατόν, την τρέχουσα κατάσταση της ενεργειακής προσφοράς και ανάλυσης της ζήτησης των τοπικών δικτύων, με έμφαση στα συστήματα παροχής ΑΠΕ σε συνοχή με τις τοπικές/περιφερειακές και εθνικές αρχές.

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

    • Η υλοποίηση της Πλατφόρμας διαχείρισης και παρακολούθησης του των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και των ίδιων των ηλεκτρικών οχημάτων που προμηθεύτηκαν οι Εταίροι στα πλαίσια του Έργου: ICT PLATFORM

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

    • Η ετοιμασία έκθεσης Καλών Πρακτικών  που εντοπίστηκαν στα πλαίσια του Έργου

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

    • Η ετοιμασία Εγχειρίδιου Έργου για  Ηλεκτροκίνηση

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

    • Η ετοιμασία Οδηγού Ανάπτυξης Βιώσιμων Σχεδίων Ηλεκτροκίνησης

Βρες το Παραδοτέο εδώ: 

    • Η ετοιμασία Προτάσεων για Πολιτικές αντιμετώπισης των υφιστάμενων εμποδίων και προώθησης της υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης στις περιοχές της Μεσογείου.

Βρες το Παραδοτέο εδώ:

Φωτογραφίες: