1η Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αμμοχώστου

Share to:

Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους, η 1η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Αμμοχώστου (ΣΒΑΚ). Κατατέθηκαν προτάσεις, θέσεις και ερωτήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο η θετική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων έναντι του έργου, όσο και η διάθεση στήριξης για την επιτυχή υλοποίηση του, ήταν έντονες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε πως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί ένα ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων βάσει πραγματικών δεδομένων, καθοδηγούμενο από ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τη ζωή και την πόλη, με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και σαφές σχέδιο εφαρμογής.

Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης του ΣΒΑΚ για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, όπως είπε ο κ. Καρούσος, μέσα από έργα και δράσεις επιδιώκεται η μετατροπή της Επαρχίας Αμμοχώστου σε πιο βιώσιμη και αναμφίβολα πιο οικολογική, πιο ανθεκτική πόλη και με κοινωνικά ισότιμες δομές. Σκοπός είναι να βελτιωθεί η  ποιότητα ζωής και να αυξηθούν οι επιλογές στους τρόπους διακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός είπε πως αυτό θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ΄επέκταση ανθεκτικότερης οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι γνωστό ότι πλέον οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν, επιλέγουν κατά προτεραιότητα τις πόλεις ή περιοχές που έχουν ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών και πολυτροπικότητας.

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι το ΣΒΑΚ είναι το πιο σημαντικό μέσο για να κάνουμε τις πόλεις μας ομορφότερες, ασφαλέστερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους χρήστες και κάλεσε όλους τους Δήμους της Αμμοχώστου, τα αρμόδια Τμήματα, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του Υπουργείου για την επιτυχή εκπόνηση του ΣΒΑΚ Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, κ. Μιχάλης Χατζηγιώρκας χαιρέτησε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αμμοχώστου και υπογράμμισε την ανάπτυξη στην οποία θα συμβάλει το ΣΒΑΚ Αμμοχώστου για όλες τις κοινότητες της περιοχής.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των Συμβούλων Μελέτης του ΣΒΑΚ Αμμοχώστου, κύριοι Claudio Minelli και Αλέξαντρος Τσιατίνης, ανέπτυξαν τις ιδιαιτερότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης που το Σχέδιο προσφέρει στις κοινότητες της επαρχίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της  παρουσίασης τους, αναλύθηκαν οι  διαφορές του παραδοσιακού, μη ισορροπημένου συστήματος μεταφορών και του βιώσιμου σχεδιασμού που προωθεί την ανάπτυξη υποδομών με μεγαλύτερη έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο ποδήλατο, στο περπάτημα. Ενώ, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης έγινε αποτίμηση της υφιστάμενης κατάσταση της περιοχής μελέτης όπως καταγράφηκε μέσα από μετρήσεις και κατατέθηκαν στρατηγικές προσεγγίσεις γύρω από τους άξονες Βιωσιμότητα, Προσβασιμότητα, Προσβάσιμη επαρχία για διακίνηση, Βιώσιμοι Δημόσιοι χώροι, Ασφάλεια στη μετακίνηση για όλους.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους τοπικούς φορείς που παρευρέθηκαν για τις δικές τους τοποθετήσεις, καθώς και στο κοινό για ερωτήματα και εισηγήσεις προς τους Συμβούλους του ΣΒΑΚ Αμμοχώστου.

 

Παρακολουθείστε όλη την εκδήλωση εδώ.

Παρουσίαση Μελετητών 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης ΣΒΑΚ Αμμοχώστου

Βίντεο – 1η Δημόσια Διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Αμμοχώστου – Περιοχή Μελέτης

Φωτογραφικό Υλικό: